I en tid då det mesta går ut på att tjäna mer pengar, tycks det vara många som glömt bort vissa elementära grunder när det gäller att få pengarna att räcka. En ökad inkomst är visserligen den bekvämaste lösningen men inte alltid helt realistisk, därför är det viktigt att lära sig klara av ekonomin med de resurser man faktiskt har att tillgå. Det engelska uttrycket Make do with what you have är ett talesätt som jag många gånger valt att referera till i diskussion både när det gäller ekonomi och personlig utveckling. Utan att vara allt för kategorisk anser jag att många svenskar har svårt att vara nöjda med det vi har och finna sig i de begränsningar som tillvaron sätter upp.

Ett tydligt tecken på detta är de många familjer som nu sitter belånade högt över öronen. Man lever helt enkelt över sina tillgångar och har aldrig lärt sig hur man får pengarna att räcka till. Grundläggande för detta tankesätt är nämligen att man aldrig spenderar mer än vad man faktiskt har. Självfallet kan det förekomma vissa undantag och husköp är ett sådant. Samtidigt är det inte givet att man bör köpa hus bara för att man har möjlighet få ett bolån. Inte alla som får denna typ av lån har ekonomi för detta.

Många av dessa befinner sig nu tyvärr i en ohållbar situation där de tvingas ta mindre lån för att kunna klara av de fasta utgifterna och räntan på bolånen. Det hela blir inte bättre av att reklamen för olika snabblån syns mer eller mindre överallt och alternativen är många. Ett av alternativen innebär att du lånar pengar under en mycket kort tid för att sedan betala tillbaka en ränta som ligger långt över de traditionella banklånen.