Det händer lite då och då i livet att man saknar tillräckligt med pengar för att klara av vardagen, finansiera ett projekt eller för att betala semesterresan. I dessa livssituationer kan ett blancolån, det vill säga ett lån utan säkerhet vara räddningen. Men det finns ett antal aspekter med denna typ av lån som du bör känna till innan du tecknar låneavtal:

  1. Att låna pengar utan säkerhet är i regel betydligt mycket dyrare än att ta ett banklån med säkerhet. Det du framförallt betalar för är ”kostnaden” för den risk som kreditgivaren tvingas ta å dina vägnar.
  2. Blancolån innebär en ökad risk för dig som låntagare. Ponera att du väljer att ta ett snabblån via sms, men när väl fakturan skall betalas saknar du tillräckligt mycket pengar på kontot. Har du väl hamnat i denna situation kan du inte räkna med att någon långivare är villig att låna ut mer pengar till dig, för de att du betalt tillbaka dina tidigare lån. Och har du inga kontanter att betala tillbaka lånet med, är risken överhängande att ditt ärende slutligen hamnar hos kronofogdemyndigheten.
  3. Det är lätt hänt att man lånar mer pengar än vad man faktiskt behöver, se därför till att planera ditt lån väl. Bolag som erbjuder snabba krediter brukar ofta locka med möjligheten att låna lite extra pengar, försök att stå emot denna lockelse.
  4. Inte alla långivare är seriösa. Detta gäller framförallt smslångivare. Försäkra dig om att din kreditgivare inte finns med på finansinspektionens svarta lista.

Det finns flera saker att tänka på innan man väljer att ta Blancolån